ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 20 Οκτωβρίου, 2023

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Οι πρόσφατες και συνεχιζόμενες ραγδαίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα μας υποχρεώνουν να πάρουμε θέση τόσο για την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ όσο και για την εκδικητική απάντηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων με τους μαζικούς και καταστροφικούς βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών στόχων στη Γάζα.

Η εκατόμβη των αμάχων θυμάτων κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δικαιολογίες και οι όποιες προσπάθειες των Ισραηλινών είτε για χρέωση της επίθεσης στη Χαμάς, είτε για συμψηφισμούς με τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς αποτελούν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις.

Αναμφίβολα η ενέργεια της Χαμάς εναντίον των αμάχων Ισραηλινών είναι κατακριτέα, δεν παύει όμως να ισχύει η πολυετής και διαρκώς επεκτεινόμενη ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, η βία κατά των παλαιστινίων και ο στραγγαλισμός των δικαιωμάτων τους, πρακτικές που όπλισαν και ενίσχυσαν το ρόλο ακραίων δυνάμεων στο χώρο των Παλαιστινίων.

Εμείς ζητάμε να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και όπως είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος Πούτιν να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση της δημιουργίας δυο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών με κατοχυρωμένη εδαφική επικράτεια και αναγνωρισμένα από όλους σύνορα.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της μονομερούς στήριξης του Ισραήλ τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και να ζητήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ άμεση παρέμβαση για την προστασία των αμάχων και το σταμάτημα του πολέμου.

 

                                                                       Γιάννης Κοτσαηλίδης

                                                                     Πρόεδρος του ΠΑΚΙΕΦ