ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 14 Σεπτεμβρίου, 2023

Σε αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα μας στιγμές με τον θεσσαλικό κάμπο να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και το Πήλιο να παραμένει αποκομμένο από τον εθνικό κορμό για πάνω από 10 μέρες, εκείνο που μπορούμε να εκφράσουμε πάνω απ΄ όλα είναι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και που παραμένουν είτε αποκλεισμένοι στα χωριά τους είτε χωρίς στέγη και τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωσή τους.

Από εκεί και πέρα πρέπει να επισημάνουμε την απόλυτη ανεπάρκεια και ανικανότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού να προλάβουν την καταστροφή με τα απαραίτητα έργα υποδομής που αποδείχτηκαν χάρτινα και να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις συνέπειες τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Δυστυχώς όλοι οι σχεδιασμοί της πολιτικής προστασίας και των περιφερειών αποδείχτηκαν πολύ λίγοι για να μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την πρωτοφανή ένταση της κακοκαιρίας ενώ ακόμη και σήμερα πολλές μέρες μετά δεν υπάρχει ένδειξη για βελτίωση της κατάστασης.

Εκείνο που αναδείχτηκε ταυτόχρονα με την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού είναι και η αδυναμία του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης καταστροφών που δεν συνέβαλλε στο παραμικρό ενώ και η βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αποδεικνύεται από ολίγη έως ανύπαρκτη.

Τα δις ευρώ που περίμενε ο Μητσοτάκης μαζί με τους εκπροσώπους του στην ΕΕ δεν ήρθαν ποτέ ενώ και οι υποσχέσεις που πήρε από την επίτροπο Φον Ντεν Λάϊερ για μελλοντική βοήθεια στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών αφορούν μόνο στην αξιοποίηση κονδυλίων από υπάρχοντα προγράμματα και κατόπιν υποβολής σχετικών μελετών με ορίζοντα το … 2030.

Εμείς θα το ξαναπούμε για πολλοστή φορά, αυτή είναι στην πραγματικότητα η ΕΕ των δυτικών «συμμάχων» μας και αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να παράγει ακόμη και όταν οι ανάγκες είναι παραπάνω από οφθαλμοφανείς και επιβεβλημένες.

Η επιλογή της στρατηγικής του πιστού συμμάχου της Δύσης και της αποκοπής από κάθε εναλλακτική συνεργασία αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά καταστροφική.

 

Υπάρχει κι άλλος δρόμος και ακόμη δεν είναι αργά για να τον ακολουθήσουμε.

 

                                                                Γιάννης Κοτσαηλίδης

                                                                Πρόεδρος του ΠΑΚΙΕΦ