ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 28 Ιουλίου 2023

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και της φετινής περιόδου αποτυπώνουν την πλήρη αδυναμία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής την κλιματική κρίση.

Οι επί δυο εβδομάδες τουλάχιστον άσβηστες φωτιές σε όλη σχεδόν τη χώρα και η τραγική κατάληξη με τον θάνατο των δυο ηρωικών μας παιδιών της πολεμικής αεροπορίας στην Εύβοια καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την αποτελεσματική λειτουργία τόσο του κεντρικού μηχανισμού, όσο και του περιφερειακού.

Το εξαντλημένο από τις συνεχείς και εντατικές προσπάθειες ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αεροπορίας έχει ξεπεράσει όλα τα όρια ανθρώπινης αντοχής και απόδοσης ενώ και τα μηχανικά μέσα αποδεικνύονται λίγα και ανεπαρκή.

Τα προηγούμενα χρόνια η βοήθεια που είχαμε από την «καταδικαστέα»Ρωσία τόσο σε μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, φέτος δεν ζητήθηκε και δεν ήρθε για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων και η βοήθεια της ΕΕ αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να απευθυνθεί και στη φίλη μας Ρωσία και να ζητήσει κάθε διαθέσιμη βοήθεια προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικότερα και το περιβάλλον και οι ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι απλό αίτημα αλλά απαίτηση και εθνική υποχρέωση απέναντι στους πιλότους μας που θυσιάστηκαν αλλά και στους συμπατριώτες  μας που βλέπουν κάθε μέρα να χάνονται οι περιουσίες τους και το εθνικό περιβαλλοντικό μας κεφάλαιο.

                                                                        Γιάννης Κοτσαηλίδης

                                                                      Πρόεδρος του ΠΑΚΙΕΦ