ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21 Φεβρουαρίου, 2022

                                                           

Πανελλήνιο Κίνημα Ελληνορωσικής Φιλίας

                                 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

                                                                                                                     
Θέμα: Χορήγηση βίζας στους Έλληνες της Κριμαίας
Κύριε διευθυντά,
Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν των πολιτικών κομμάτων της βουλής το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Κριμαίας που όπως είναι γνωστό είναι πλέον πολίτες της Ρωσίας
Λόγω της μη επίσημης αναγνώρισης της χώρας από την ΕΕ και τα δυτικά κράτη οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι που ανέρχονται σε 25.000 τουλάχιστον και είναι διασκορπισμένοι σε διάφορες πόλεις δεν δικαιούνται άδειας ταξιδιού – βίζα – στη χώρα μας και αδυνατούν να ταξιδέψουν.
Το ζήτημα έχει τεθεί επίσημα από τους 21 ελληνικούς συλλόγους που λειτουργούν στην Κριμαία καθώς και τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή της βουλής της Κριμαίας και πρόεδρο της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας Ιβάν Σόνους και παρά τις υποσχέσεις δεν έχει ρυθμιστεί.
Οι Έλληνες της Κριμαίας αντιμετώπισαν στην πρόσφατη κρίση με την Ουκρανία τεράστια προβλήματα με δολοφονίες και βασανισμούς από το ουκρανικό καθεστώς ενώ υπέστησαν και άλλες διώξεις και διακρίσεις λόγω της ταυτότητάς τους.
Σήμερα η ζωή τους έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και απολαμβάνουν καθεστώς ασφάλειας και ισονομίας όμως λόγω της μη επίσημης αναγνώρισης της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την ΕΕ και τη χώρα μας δεν δικαιούνται ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζα) και στερούνται τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στην Ελλάδα.
Ζητάμε από την ελληνική πολιτεία η οποία είναι υποχρεωμένη να χορήγηση βίζα σε όλους τους Έλληνες που ζουν στην Κριμαία ως μια πράξη έμπρακτης αναγνώρισης της στήριξης των Ελλήνων της αρχαίας Ταυρίδας που εδώ και χιλιάδες χρόνια διατηρούν την πολιτιστική και εθνική τους ταυτότητα και την κληρονομούν από γενιά σε γενιά παρά τις πολλές και μεγάλες αντιξοότητες.
Ζητάμε από τη θέση του το κάθε πολιτικό κόμμα να υποστηρίξει με όλες τις δυνατότητες που έχει το δίκαιο αυτό αίτημα ώστε να μην μείνουμε για μια ακόμη φορά ως χώρα στα μεγάλα λόγια στήριξης των ομογενών μας χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της επιστολής
                                                                                                 Με τιμή
                                                                                  Γιάννης Κοτσαηλίδης
                                Πρόεδρος Πανελλήνιου Κινήματος Ελληνορωσικής Φιλίας