ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 Φεβρουαρίου, 2022

Δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Κινήματος Ελληνορωσικής Φιλίας (ΠΑΚΙΕΦ)

Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία ως κόμμα υπέρ της φιλίας και συνεργασίας με το ρωσικό λαό, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Επί οκτώ χρόνια ο ελληνισμός της περιοχής του Ντονμπάς και όχι μόνο υφίσταται επιθέσεις με δολοφονίες και τρομοκρατία με στόχο την εκδίωξή του από εδάφη που κατοικεί επί χιλιάδες χρόνια σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία με το ρωσικό λαό.
Επί οκτώ χρόνια κανείς ποτέ ούτε από την ΕΕ και τη δύση, ούτε από την Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε για να καταγγείλει τη νέα αυτή γενοκτονία από τους παρακρατικούς μηχανισμούς της Ουκρανίας και να στηρίξει έμπρακτα τους σκληρά δοκιμαζόμενους ομογενείς μας.
Με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς οι συμπατριώτες μας απελευθερώθηκαν και αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς ενώ το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις άλλες περιοχές όπου κατοικούν Έλληνες που ξεπερνούν τις 150.000 μαζί με την Κριμαία.
Εμείς ως ΠΑΚΙΕΦ χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύτηκε ρητά για την προστασία και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων ομογενών που ζουν στην Ουκρανία όπως άλλωστε κάνει και όλα αυτά τα χρόνια στις περιοχές της Ρωσίας και της Κριμαίας όπου ζουν πολλές χιλιάδες Ελλήνων και όπου όχι μόνο δεν κινδυνεύουν αλλά ευημερούν και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική και την οικονομία των περιοχών αυτών.

 Σε αντίθεση με την επισήμανση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την ανάγκη προστασίας των Ελλήνων της Ουκρανίας με την μεταφορά τους στην Ελλάδα,  εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα σημάνει τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Πρέπει να μείνουν ασφαλείς στον τόπο τους και να συνεχίσουν (εφ’ όσον το επιθυμούν)  να ευημερούν εκεί. Και αυτό ιστορικά το εγγυάται αποδεδειγμένα το ρωσικό κράτος.

Γιάννης Κοτσαηλίδης

Πρόεδρος του ΠΑΚΙΕΦ