ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 22 Ιουλίου 2023

             

 Κατά την πρόσφατη συνάντησή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην έναρξη του διαλόγου για τις ελληνοτουρκικές διαφορές το φθινόπωρο χωρίς να έχει προσδιοριστεί το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη αλλά και του Ερντογάν στην ατζέντα του διαλόγου θα μπουν όλα τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά.

Κατά τη γνώμη μας αυτό συνιστά μετατόπιση από την πάγια εθνική γραμμή που τηρούνταν από όλες τις κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα και περιλάμβανε ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης με την Τουρκία: Την υφαλοκρηπίδα και κατ’ επέκταση την ΑΟΖ που συναρτάται άμεσα τόσο με τα χωρικά ύδατα όσο και με τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Α. Παπανδρέου είχαν μείνει προσηλωμένοι σ’ αυτήν την εθνική γραμμή ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχτηκαν πολλές φορές από το δυτικό παράγοντα για μετακίνηση.

Τώρα ο Κ. Μητσοτάκης έρχεται να καταργήσει στην πράξη την πάγια εθνική θέση και να δεχτεί να συζητηθούν όλα τα θέματα όπως το καθεστώς των νησιών και το Κυπριακό χωρίς προηγουμένως να έχει προσδιορίσει τις εθνικές θέσεις και τις «κόκκινες» γραμμές.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ απαξίωσε και αρνήθηκε να αξιοποιήσει τη θέση του Σ. Λαβρόφ που πριν ένα περίπου χρόνο είχε διατυπώσει κατά την πτήση του πάνω από το Αιγαίο για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια.

Το ΠΑΚΙΕΦ επισημαίνει και καταγγέλλει ως απαράδεκτη εθνικά την κυβερνητική πολιτική που δυστυχώς καθορίζεται μονόπλευρα και μονοσήμαντα από τις επιλογές του δυτικού παράγοντα και αγνοεί κάθε άλλη δυνατότητα για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων.

                                                               

                                                              Γιάννης Κοτσαηλίδης

                                                             Πρόεδρος του ΠΑΚΙΕΦ