Εγκαίνια του ελληνικού μνημείου στη Σεβαστούπολη, παρουσία Ιβάν Σαββίδη

Στις 11-7-2016 στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του μνημείου για την Ελληνική Λεγεώνα του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄ που πολέμησε ηρωικά, σε συνεργασία με τον ρωσικό στρατό εναντίον των Άγγλων, των Γάλλων και των συμμάχων τους κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου 1853-1856, κατά την άμυνα της Σεβαστούπολης. Παρών και  ο Γιάννης Κοτσαηλίδης , σημερινός πρόεδρος του Πα.Κι.Ε.Φ.
egkainia_ellinikoy_mnimeioy_santro_kiriak_9
Ο Ιβάν Σαββίδης και οι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων έδωσαν το παρών (φωτ.: Σάντρο Κιριάκ)

 

Το μνημείο προς τιμή της Ελληνικής Λεγεώνας του αυτοκράτορα Νικολάου Α΄ (φωτ.: Ηλίας Κανακίδης)

egkainia_ellinikoy_mnimeioy_ilias_kanakidis-7739386

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης.

Τα εγκαίνια του μνημείου ξεκίνησαν με τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων από τον Μητροπολίτη Συμφερόπολης και Κριμαίας Λάζαρο, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους: «Εκ μέρους του Προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την ευλογία του Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών προς όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την εκδήλωση».

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι ιερείς τέλεσαν το τρισάγιο προς τιμήν της Ελληνικής Λεγεώνας (φωτ.: Σάντρο Κιριάκ)

«Αυτό το συμβολικό έτος, έτος φιλίας μεταξύ των αδελφικών λαών, μεταξύ των αδελφικών χωρών, της Ρωσίας και της Ελλάδας, γίνονται τα εγκαίνια αυτού του εξαιρετικού μνημείου. Πράγματι, οι ίδιοι οι ουρανοί θρηνούν τους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για τη Σεβαστούπολη, για την Κριμαία, για τη Ρωσία» σημείωσε στον χαιρετιστήριο λόγο του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Φιλίας και των λαών Ελλάδας και Κύπρου και ο αντιπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδία της Κριμαίας Γκεόργκι Μουράντοφ.

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε συγκινημένος: «Σήμερα θριάμβευσε η ιστορική δικαιοσύνη. Πέρασαν 150 χρόνια από τότε και είμαι χαρούμενος που άγγιξα μαζί σας σήμερα την ηρωική ιστορία των Ελλήνων εθελοντών».

Ο Ιβάν Σαββίδης και οι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων έδωσαν το παρών (φωτ.: Σάντρο Κιριάκ)

egkainia_ellinikoy_mnimeioy_santro_kiriak_4-3673914

Με τη σειρά της η βουλευτής της κρατικής Δούμας και εκπρόσωπος των ελληνορωσικών σχέσεων στο ρωσικό Κοινοβούλιο, Όλγα Κοβιτίδου, τόνισε τη σημασία της πολυετούς φιλίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας: «Το 2016 κηρύχτηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας ως Έτος Πολιτισμού της Ρωσίας και της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σ’ αυτό το έτος γίνονται τα εγκαίνια αυτού του φανταστικού μνημείου. Όλοι μας ξέρουμε ότι η φιλία μεταξύ των λαών μας κράτησε πολλά χρόνια και δεν ήταν τόσο απλή. Δεν ήταν τόσο απλή γιατί η Ρωσία γνώρισε πολλές δοκιμασίες και διαμάχες με τους άλλους λαούς, αλλά έβρισκε πάντα τη στήριξή της στους Έλληνες».

Μετά τους λόγους των επισήμων έγινε η κατάθεση των στεφάνων, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ενεργοί ναύτες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων της Κριμαίας. Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε εορταστική συναυλία, την οποία οργάνωσε ο Σύλλογος της Πολεμικής Ιστορίας της Ρωσίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συλλόγου της Πολεμικής Ιστορίας της Ρωσίας Βλαντισλάβ Κονόνοφ, καθώς και ο υποναύαρχος του Ναυτικού Ευγκένι Χαλάιτσεφ.

Το αίτημα να δημιουργηθεί ένα μνημείο στη Σεβαστούπολη προς τιμή των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στον Κριμαϊκό Πόλεμο έχει ιστορία: Το 1864 ένας από τους ήρωες της άμυνας της Σεβαστούπολης, ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Χρυσοβέρης, έκανε αίτημα προς τις ρωσικές Αρχές το οποίο απορρίφθηκε. Μέχρι σήμερα είχε εγκατασταθεί μόνο μια αναμνηστική πινακίδα στο χώρο του μνημείου.

egkainia_ellinikoy_mnimeioy_santro_kiriak_11-6828984
Οι Έλληνες που τιμήθηκαν για τον ηρωισμό τους (φωτ.: Σάντρο Κιριάκ)

Συνολικά στην Ελληνική Λεγεώνα στην Κριμαία συμμετείχαν 1.200 στρατιώτες. Σε 730 Έλληνες απονεμήθηκαν μετάλλια για την υπεράσπιση της Σεβαστούπολης και για τη συμμετοχή τους στον Ανατολικό Πόλεμο. Τριάντα ένας Έλληνες τιμήθηκαν με την ανώτατη στρατιωτική διάκριση, το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου.